Monumenten oorlogsslachtoffers in TielDeze pagina bevat een weergave en beschrijving van de monumenten die in Tiel na de Tweede Wereldoorlog zijn opgericht ter nagedachtenis aan de gevallenen.
Enkele van de foto's hieronder kunnen woden vergroot door ze aan te klikken.


Gedenkborden in de Dominicuskerk Tiel
monument De borden bevatten 31 namen. Bij de vermelde sterfdata komen enkele onnauwkeurigheden voor.

Hendrik BlijdensteinDirk BotterwegTeunis CampagneJan CieraadFekko Jans EbbensAdrianus HeblyVincent van HesterenGerrit LaagwaterDirk Laurens van MourikJon NijhoffPieter PeterseKoos RijndersMarcel TinkelenbergJan van VeenendaalRut van Veenenaal Leo WilkensDirk van ZettenToos Leenders Jacobus Gerrit GoijerCornelis Jan KoopmansDirk KrouwelPhilip van SettenJan van VeenendaalPieter de Vries

Wim van den BogaardJan DaalderopIzak DasbergNicolaas Adriaan OostingaChris WeijmanHerman Hennekes

W. van Vlaanderen komt
(nog) niet voor op deze
website.


Gedenksteen in de St. Maartenskerk Tiel
De steen bevat de namen van de
volgende zes oorlogsslachtoffers:

Teunis CampagneJan CieraadHerman Hennekes
Koos RijndersChris WeijmanDirk van Zetten
monument


Gemeentelijk Oorlogsmonument
monument monument

Dit oorlogsmonument werd op 4 mei 1950 onthuld en stond tot 1997 in het plantsoen van de voormalige Oude Haven. Thans staat het op het Kerkplein, vlak naast het terrein van het Weeshuis. Op de bronzen plaquette staan de namen van 30 omgekomen Tielenaren. Hun namen zijn rechts aangegeven.
Op het monument staat ook de naam W. van Vlaanderen. Zowel de Oorlogsgraven- stichting als de Erelijst van Gevallenen 1940-1945 vermelden twee personen Willem van Vlaanderen, die beiden op dezelfde dag (4 maart 1945) in Kesteren zijn gefusilleerd. Hun leeftijden waren toen 48 resp. 34 jaar. De naam op het monument verwijst vermoedelijk naar W. van Vlaanderen, geboren 1910 in Echteld, die momenteel (nog) niet is opgenomen op deze website.
Wim van den BogaardJan DaalderopIzak DasbergNicolaas Adriaan OostingaChris WeijmanHerman HennekesHendrik BlijdensteinDirk BotterwegTeunis CampagneJan CieraadFekko Jans EbbensAdrianus HeblyVincent van HesterenGerrit LaagwaterDirk Laurens van MourikPieter PeterseKoos RijndersMarcel TinkelenbergJan van VeenendaalRut van VeenenaalToos LeendersLeo WilkensDirk van ZettenJacobus Gerrit GoijerCornelis Jan KoopmansDirk KrouwelPhilip van SettenJan van VeenendaalPieter de Vries


Monumenten ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog
monument monument

Het monument links werd in 1950 op de Israëlitische begraafplaats aan Voor de Kijkuit onthuld. De hierop vermelde namen vindt u rechts. De rechter gedenksteen (1996) bevindt zich op de muur naast de voormalige synagoge in de Agnietenstraat.
Klik op de foto's voor een vergroting.
Jozef BartelsSamuel Joseph van BuurenMietje GoldsmidSuus van BuurenDavid CohenGrietje ZendijkJacob Herman CohenRosina LevieIzak DasbergJacob ElburgJohanna ElburgDavid Salomon GersonsRika van der HorstIes KalkerMaria van BlijdenstijnMopie KalkerAnnie KalkerSamuel de WinterRoosje OppenheimerSamuel de WinterRobert de WinterLoekie de WinterMaal de Winter
Op de gedenksteen worden ook genoemd S.D. Frank, zijn vrouw M.A. de Jong en hun kinderen Betty en Daatje. Zij woonden in 1942 in Ochten. Onder hun namen staat nog vermeld Elly Frank uit Lienden.

Monument slachtoffers uit Wamel aan de Waalkade in Tiel
monument monument
Het monument ter nagedachtenis aan de 14 gefusilleerde inwoners van Wamel, dat na de oorlog aan de Waaldijk werd opgericht (foto links) is rond 1996 vervangen door een nieuwe gedenksteen met dezelfde tekst (foto rechts). De oude gedenksteen bevindt zich thans in het Flipje- en Streekmuseum.
Klik op de foto's voor een vergroting.Plaquette voor N.A. Oostinga
monument Oostinga
De plaquette bevindt zich in de gevel van het voormalige postkantoor aan het Hoogeinde. De tekst luidt:

Ter nagedachtenis aan
N.A. Oostinga directeur v.h. Post- en Telegraafkantoor te Tiel die op 24 december 1944 als gijzelaar op last van de Duitse bezetter werd gefusilleerd.Zie Nicolaas Adriaan Oostinga