Monumenten oorlogsslachtoffers in TielDeze pagina bevat een weergave en beschrijving van de monumenten die in Tiel na de Tweede Wereldoorlog zijn opgericht ter nagedachtenis aan de gevallenen.
Enkele van de foto's hieronder kunnen worden vergroot door ze aan te klikken.


Gedenkborden in de Dominicuskerk Tiel
De borden bevatten 31 namen. Bij de vermelde sterfdata komen enkele onnauwkeurigheden voor.

Hendrik BlijdensteinDirk BotterwegTeunis CampagneJan CieraadFekko Jans EbbensAdrianus HeblyVincent van HesterenGerrit LaagwaterDirk Laurens van MourikJon NijhoffPieter PeterseKoos RijndersMarcel TinkelenbergJan van VeenendaalRut van VeenenaalLeo WilkensDirk van ZettenToos LeendersWillem van Vlaanderen Jacobus Gerrit GoijerCornelis Jan KoopmansDirk KrouwelPhilip van SettenJan van VeenendaalPieter de Vries

Wim van den BogaardJan DaalderopIzak DasbergNicolaas Adriaan OostingaSties WeijmanHerman Hennekes


Gedenksteen in de St. Maartenskerk Tiel
De steen bevat de namen van de
volgende zes oorlogsslachtoffers:

Teunis CampagneJan CieraadHerman Hennekes
Koos RijndersSties WeijmanDirk van Zetten
monument


Gemeentelijk Oorlogsmonument
monument monument

Dit oorlogsmonument werd op 4 mei 1950 onthuld en stond tot 1997 in het plantsoen van de voormalige Oude Haven. Thans staat het op het Kerkplein, vlak naast het terrein van het Weeshuis. Op de bronzen plaquette staan de namen van 30 omgekomen Tielenaren. Hun namen zijn rechts aangegeven.
Wim van den BogaardJan DaalderopIzak DasbergNicolaas Adriaan OostingaSties WeijmanHerman HennekesHendrik BlijdensteinDirk BotterwegTeunis CampagneJan CieraadFekko Jans EbbensAdrianus HeblyVincent van HesterenGerrit LaagwaterDirk Laurens van MourikPieter PeterseKoos RijndersMarcel TinkelenbergJan van VeenendaalRut van VeenenaalToos LeendersWillem van VlaanderenLeo WilkensDirk van ZettenJacobus Gerrit GoijerCornelis Jan KoopmansDirk KrouwelPhilip van SettenJan van VeenendaalPieter de Vries


Monumenten ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

Het monument links werd in 1950 op de Israëlitische begraafplaats aan Voor de Kijkuit onthuld. De hierop vermelde namen vindt u rechts. De rechter gedenksteen (1996) bevindt zich op de muur naast de voormalige synagoge in de Agnietenstraat.
Klik op de foto's voor een vergroting.
Jozef BartelsSamuel Joseph van BuurenMietje GoldsmidSuus van BuurenDavid CohenGrietje ZendijkJaap CohenRosina LevieIzak DasbergJacob ElburgJohanna ElburgDavid Salomon GersonsRika van der HorstIes KalkerMaria van BlijdenstijnMopie KalkerAnnie KalkerSamuel de WinterRoosje OppenheimerSamuel de WinterRobert de WinterLoekie de WinterMaal de Winter
Op de gedenksteen worden ook genoemd S.D. Frank, zijn vrouw M.A. de Jong en hun kinderen Betty en Daatje. Zij woonden in 1942 in Ochten. Onder hun namen staat nog vermeld Elly Frank uit Lienden.

Monument slachtoffers uit Wamel aan de Waalkade in Tiel
Het monument ter nagedachtenis aan de 14 gefusilleerde inwoners van Wamel, dat na de oorlog aan de Waaldijk werd opgericht (foto links) is rond 1996 vervangen door een nieuwe gedenksteen met dezelfde tekst (foto rechts). De oude gedenksteen bevindt zich thans in het Flipje- en Streekmuseum.
Klik op de foto's voor een vergroting.


Monument slachtoffers uit Wamel op de R.K. Begraafplaats in Tiel
Het grafmonument op de R.K. Begraaf- plaats aan de J.D. van Leeuwenstraat ter nagedachtenis aan de 14 gefusilleerde inwoners van Wamel bevat veertien stenen met daarop de naam van ieder van de slachtoffers.

Antoon den BiemanPiet DingenoutsHuub van EchteldKarel van EchteldNicolaas van EchteldPiet ElsenDirk Cornelis JanssenPetrus Johannes JanssenSigebertus Johannes Gerardus JanssenJan van RooijHendrik SchonenbergJohannes Marinus SchonenbergWim SchonenbergJan van der Wielen

Klik op de foto voor een vergroting.


Monument slachtoffers van de fusillade op 24 december 1944 in Tiel
De parkeergarage Westluidense Poort bevindt zich onder de grond op de plaats waar tot 1947 de Tielse gevangenis stond. Op 24 december 1944 werden in deze gevangenis vijf onschuildige Tielenaren gefusilleerd.
In het raam van een van de toegangen tot de parkeergarage worden de slachtoffers genoemd. Dit eenvoudige monument werd in mei 2018 onthuld.
Na een beschadiging van het glas in 2020 is de ruit vervangen door een ruit zonder tekst.
Een nieuwe gedenkplaat met de vijf namen, in 2022 vervaardigd, is in april van dat jaar onthuld en staat op enkele meters van de toegang tot de parkeergarage.

Klik op iedere foto voor een vergroting
Zie:
Wim van den BogaardJan DaalderopIzak DasbergNicolaas Adriaan OostingaSties Weijman


Plaquette voor N.A. Oostinga
monument Oostinga
De plaquette bevindt zich in de gevel van het voormalige postkantoor aan het Hoogeinde. De tekst luidt:

Ter nagedachtenis aan
N.A. Oostinga directeur v.h. Post- en Telegraafkantoor te Tiel die op 24 december 1944 als gijzelaar op last van de Duitse bezetter werd gefusilleerd.Zie Nicolaas Adriaan Oostinga